Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Προβοκάτορες και Καλαμοταλιμπάν

Προβοκάτσια
 Aνεπιθύμητη για αυτούς που εκλαμβάνουν τους εαυτούς τους ως στόχους της πρόκληση, αδιάφορη  για τους άλλους. Μπορεί να είναι τίμια, δηλαδή να γίνεται ανοιχτά και ξεκάθαρα, από τη μορφή λεκτικής επίθεσης ή ‘πολέμου ιδεών’  μέχρι ότι να’ναι, αλλά και υποχθόνια και προσχεδιασμένα. Σε κάθε περίπτωση, συχνά η πραγματική φύση της ενέργειας δε γίνεται αντιληπτή από την πλειοψηφία – συχνά δεν γίνεται καν αντιληπτή- πάγια τακτική από τους περιθωριακούς του Καλάμου όμως.
Είναι γνωστή και ως προβότκα που προϋπήρχε του trolling – απλά το interwebz την έκανε ευρύτερα γνωστή και προσβάσιμη, καθώς και ανέδειξε νέες μεθόδους ποιο εξελιγμένες.
Οι σκοποί των προβοκατόρων ποικίλουν δραματικά , ανεξάρτητα από το αν χιλιάδες επιστημονικά κείμενα επιχειρούν την συκοφάντηση αυτής της αρχαίας τέχνης ως μια εκφυλισμένη χωρίς νόημα ή με δόλιους σκοπούς δραστηριότητα, απλά και μόνο γιατί το επίπεδο στην επαρχία είναι χαμηλό και βεβαίως στους περιθωριακούς χαμηλότερο.
Οι αρχέτυπικες συμπεριφορές που χαρακτηρίζονται ως προβοκατόρικες και οι αντίστοιχοι σκοποί τους είναι οι εξής:
1. Η  συκοφάντηση ιδεών, σκοπών ή ομάδων, έμμεσα ή άμεσα, η απόπειρα δολιοφθοράς-με απειλές και βεβαίως πράξεις έως και τα τελευταίως sic αυγό γιαουρτόματα . Οι φωτισμένοι άνθρωποι απεχθάνονται την προβοκάτσια έχοντας ένα αόρατο “κακό” συνδεδεμένο με την πρόκληση γενικά. Είναι συνηθισμένο  βέβαια οι άνθρωποι να τα βάζουν με λέξεις/έννοιες αντι να δουν το τι ενσαρκώνεται με αυτές.  Ο σκοπός και ο τρόπος όμως παίζουν ρόλο και τους εκθέτει αλλά μόνο στους περιθωριακούς/χαμηλού επιπέδου ανθρώπους.
2. Μορφές πρόκλησης πολλές.Το να μιλάς όταν οι οι υπόλοιποι κάνουν τις λούλες υποτασσόμενοι σε κάποια μορφή εξουσίας. Το να είσαι προκλητικός όταν κυριαρχεί ο καθωσπρεπισμός και η ψευτιά.Η κάλυψη από τοπικά ταμπού ή θρησκείες δοξασίες ή παραδόσεις του κόλου.
3. Το να ξεπερνάς ‘παραδεκτά’ όρια για την ανάδειξη ιδεών, ανάδειξη κάποια ‘αλήθειας’, καθώς και την η ανάδειξη της συκοφαντημένης άποψης κτλ.
Αρκετοί υποστηρίζουν πως η πιο εκλεπτυσμένη και ανώτερη μορφή προβόκας είναι ένα crossover μείγμα με στοιχεία από όλες τις άνωθι εκδοχές όπως αυτό δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά, αλλά μόνο Καλαμιότικα-επίσης sic.
Πότε όμως πετυχαίνουν οι προβοκάτορες.
Όταν ο στόχος τους αντιδρά αναμενόμενα. Συχνά οι προβοκάτορες δεν γνωρίζουν καν ποιον στοχεύουν ή ποια είναι τα αναμενόμενα, ο καλός προβοκάτορας όμως τα αναγνωρίζει ως τέτοια τη στιγμή που εκδηλώνονται. Μια καλοφτιαγμένη προβοκάτσια τέτοιου τύπου θα φανερώσει τα θύματα – εθελοντές μετά την πρώτη κρούση. Στα αναμενόμενα είναι είναι το ταμπούρωμα, η ραϊχική θωράκιση, γύρω από την υπό προστασία ιδέα της ομάδας που υποτίθεται ότι στοχοποιείται. Επιτυχία θεωρείται όταν ο αμυνόμενος στόχος εκλαμβάνει την προστασία της έννοιας-ομάδας-σκοπού από τους προβοκάτορες πιο σημαντική από την έννοια-ομάδα-σκοπό καθαυτή. Την ώρα που υπεραμύνεται λοιπόν, ενώ ενεργεί από καλή προαίρεση, στην πραγματικότητα δείχνει ηλίθιος, επιθετικός και κολλημένος δογματικός, αντί για ανοιχτόμυαλος και βεβαίως άθεος/ επίσης sic!
Oι περιθωριακοί ωστόσο χορεύουν-βελάζουν καταφέρνουν όμως την συσπείρωση όλου του ανθρώπινου "πάτου" σε ομάδες που βαφτίζουν ή ενεργών πολιτών ή πολιτιστικών συλλόγων ή homosexoual/drugsexoual ομάδων.

Στην πραγματικότητα o προβοκάτορας  καταφέρνει την επίκληση της επιστημονικής αυθεντίας που με την σειρά του τον περνάει τεχνηέντως για αποψάρα του και κάνει τον προβοκάτορα να νομίζει ότι έπιασε το γάιδαρο από τ’αρχίδι@.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Kiss my ass too
ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΩΡΑΙΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΩΡΑΙΟ.ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΜΥΑΛΟ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΚΟΙΤΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΛΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ.ΕΤΣΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΤΣΟ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΟΝ ΚΑΖΑ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΖΟΝΙ ΠΟΥ ΠΕΡΠΑΤΑ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΜΙΑ ΚΟΥΝΙΣΤΗ.ΕΝΑ ΜΠΑΜ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ
ΠΟΛΛΑ ΜΠΑΜ ΙΣΩΣ.ΒΑΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΑΜΕ ΣΙΤΥ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΞΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΥΡΙΟ

Ανώνυμος είπε...

12.03 μπορείς να μας κλάσεις το
μόριο και να παραμήνεις στη πείνα
και μετα από 2 .5 χρόνια βλέπουμε.

http://apokalipsi-apokalipsitora.blogspot.com/ είπε...

MOLIS EΠΕΣΤΡΕΨΑ..........
http://apokalipsi-apokalipsitora.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΑΝ ΟΧΙ ΕΛΑΤΕ ΠΑΛΙ ΣΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΦΑΤΕ ΠΑΛΙ ΤΟ ΜΑΚΡΥΤΕΡΟ!!!